ایمپلنت چیست ؟
ایمپلنت ها همان پایه ها و یا پین های باریکی هستند که از نوعی آلیاژ تیتانیوم خالص سازگار با بدن ساخته شده اند و درون استخوان فک قرار می گیرند. ایمپلنت ها از 3 بخش اصلی شامل فیکسچر (پیچی که درون استخوان فک قرار می گیرد)، تاج (روکشی مانند دندان طبیعی بر روی ایمپلنت قرار داده می شود و نمایی شبیه به دندان طبیعی دارد)، اباتمنت (اتصال دهنده پایه و تاج ایمپلنت است). برای انجام ایمپلنت های دندانی باید میزان استخوان موجود در فک بررسی شود.
ایمپلنت ابتدا در کشورهای سوییس، آلمان، فرانسه و سوئد ساخته شده و سپس در آمریکا توسعه یافته است. بر این اساس کمپانی هایی انوع ایمپلنت ها و برندهای مختلفی را به بازار ارائه دادند. قیمت ایمپلنت مسئله مهمی برای بیماران می باشد علم و پیشرفت تکنولوژی امروزه انواع مختلفی از برندهای ایمپلنت ها را تولید کرده است که هر کدام مزایای خاص خود را دارد، این که بگوییم کدام نوع و برند بهترین است کاملاً اشتباه است و این که بگوییم برای تمام بیماران فقط از یک برند استفاده شود نیز، نادرست می باشد چون هر کدامیک از برندها خواص خود را دارد که با نظر پزشک و نیاز بیمار به آن نوع برند استفاده می شود.
به دلیل تفاوت های مختلف آناتومیکی در هر انسان مانند میزان و کیفیت استخوان موجود در فک، شکل و موقعیت قرار گیری فک بالا و پایین، انواع و شکل های مختلفی از ایمپلنت ها وجود دارد و به روش های مختلفی مانند زیر کاشته می شود:
1) قسمت تحتانی تاج به درون ریشه وارد می شود که امروزه از این نوع بیشتر استفاده می شود.
2) قسمت فوقانی ریشه به درون تاج وارد می شود. از آن جا که داخل ایمپلنت دندانی تراشیده نمی شود بسیار مقاوم هستند به همین دلیل برای جایگذاری دندان مولر(دندان کرسی) از این نوع استفاده می شود.
3) مینی ایمپلنت: به ایمپلنت دندانی با قطر کمتر از 3 میلیمتر، مینی ایمپلنت گفته می شود و برای موارد موقتی استفاده می شود.
برای جایگزینی دندان های از دست رفته پزشکان از بریج، یا دندان مصنوعی برای بیمار استفاده می کنند. اما ایمپلنت های دندانی اغلب گزینه ی بهتری هستند زیرا پروتزها قابل حذف شدن هستند ولی ایمپلنت ها دائمی می باشند بر خلاف بریج (پل) که باید هر 10 سال یک بار جایگزین شود، ایمپلنت های دندانی باعث پوسیدگی نمی شود و قرار دادن آن ها باعث تغییر و یا برش در دندان های سالم نمی شود. زمان های مختلفی برای عمر ایمپلنت ها بیان شده، برخی معتقدند عمر ایمپلنت ها 25 سال است ولی در صورت مراقبت مناسب می تواند تا آخر عمر باقی و پایدار بماند.
ایمپلنت های دندانی برای چه کسانی مناسب نیست؟
افرادی که ضعف سیستمی بدن دارند، سیگاری ها و افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند، دیابت، و در کل افرادی که دچار هر گونه بیماری کنترل نشده ای مانند دیابت هستند. توصیه می شود در خصوص بیماری خود با دندانپزشک مشورت کنید.
طول درمان ایمپلنت
طول درمان ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد، آمادگی استخوان، کیفیت و ترکم استخوان محل قرارگیری، و در صورتی که استخوان نیاز به پیوند استخوان داشته باشد، پیوند استخوان به منظور افزایش استخوان که بتوان در آن محل ایمپلنت قرار داد؛ صورت می گیرد که در صورت پیوند بین 6 تا 9 ماه زمان لازم است تا استخوان محل مورد مورد نظر تکمیل گردد و به میزان مورد نظر برسد. اما اگر همزمان با کاشت نیاز به پیوند استخوان باشد از زمان کاشت ایمپلنت تا قرار دادن پروتز بین 4 تا 9 ماه زمان لازم است. و به طور کلی با توجه به شرایط گفته شده اگر نیروی بارگذاری و تراکم استخوان اطراف ایمپلنت کم باشد گاهاً تا 6 ماه پس از قرار دادن ایمپلنت برای قرار دادن پروتز باید زمان سپری گردد.
مراقبت از ایمپلنت
مراقبت بعد از جراحی ایمپلنت امری مهم در تسریع بهبودی است. اکنون چند مورد از این مراقبت ها در زیر بیان شده است:
1) فقط در اولین روز بعد از عمل، مقداری یخ را درون نایلون قرار دهید و نایلون را درون پارچه بگذارید و روی محل قرار داده تا از تورم آن بکاهد. پس از برطرف شدن داروی بی حسی انتظار مقداری درد و ناراحتی دور از ذهن نخواهد بود.
2) وجود مقداری خونابه امری طبیعی است ولی در صورت مشاهده هر گونه خونریزی بیش از حد باید با پزشک مشورت نمایید.
3) در صورت مشاهده هر گونه لخته مقداری گاز یا پنبه استریل را مرطوب کرده و در ناحیه قرار داده و به مدت 20 تا 30 ثانیه در ناحیه با فشار ملایم قرار دهید تا خونریزی قطع شود.
4) حداقل تا سه ساعت پس از جراحی از خوردن، آشامیدن، فعالیت دهانی نظیر تف کردن، مک زدن و شستشوی دهان خودداری کنید.
5) از کشیدن سیگار حداقل در شب اول خود داری کنید و تا کشیدن بخیه ها مصرف آن را به کمترین میزان برسانید.
6) از روز بعد از عمل شست و با آب نمک و یا دهان شویه باید صورت بگیرد.
محدودیت سنی برای ایمپلنت
برای انجام ایمپلنت رده سنی مهم است.افرادی که زیر 18 سال سن دارند به دلیل این که استخوان های بدن و همچنین استخوان فک آن ها در حال رشد است نمی توان ایمپلنت انجام دهند. در غیر این صورت به دلیل عدم رشد کافی استخوان فک بین دندان ها ناهماهنگی ایجاد می شود. همچنین افراد با سنین بسیار بالا هم در صورتی که شرایط بدنی مناسبی دارند، می توانند از ایمپلنت استفاده کنند.
عوارض ایمپلنت
عوارض ایمپلنت که طبیعی و قابل برگشت است:
1) لق شدن مختصر دندان کنار ایمپلنت، که پس از 3 هفته تا 1 ماه بهبود پیدا می کند.
2) تورم و کبودی در ناحیه جراحی که پس از یک هفته بعد از جراحی بهبود پیدا می کند.
3) ایجاد درد که امری اجتناب ناپذیر است و با مشورت پزشک می توانید از مسکن استفاده نمایید.
4) ایمپلنت های دائمی نیز که به طور تک ایمپلنت دندان جلو کاشته شده اند، ممکن است ناهماهنگی ظاهری با ایمپلنت به وجود آید که این ناهماهنگی بعد از 15 سال ممکن است به وجود آید. به طوری که بعد از 15 سال نوک دندان های جلویی مقدار 1 تا 2 میلیمتر به سمت پایین بیایند ولی نوک روکش ایمپلنت در جای خودش باقی مانده باشد که در این صورت با ترمیم مشکل بر طرف می شود.
مطالب مرتبط: