همان طور که در مطالب قبل در مورد اختلالات سطح زبان هم توضیح داده شد، زبان بیماری های مختلفی دارد، که در این مطلب به دو مورد از آن می پردازیم:
گلوسیت آتروفیک
گلوسیت آتروفیک به علت داشتن نمای مسطح و براق در یک زمینه قرمز یا صورتی تحت عنوان زبان مسطح نامیده می شود. نمای مسطح زبان در این اختلال ناشی از آتروفی پاپی های نخی شکل(filiform) است. گلوسیت آتروفیک در اصل تظاهری از سایر علل زمینه ای به شمار می آید و ارزیابی تشخیصی کامل را ضروری می سازد. کمبود تغذیه ای آهن، اسید فولیک، ویتامین B12، ریبوفلاوین و نیاسین، علل شایع اختلال گلوسیت آتروفیک به شمار می روند. سایر اتیولوژی ها شامل عفونت های سیستمیک (مانند سیفیلیس)، عفونت های موضعی (مانند کاندیدا)، آمیلوییدوز، بیماری سلیاک، سوء تغذیه پروتئین – کالری و گزرستومی ناشی از برخی داروها و نشانگام شوگرن هستند. کمبود تغذیه ای اغلب باعث احساس درد در زبان می شود. درمان مشتمل بر جایگزینی کمبود مواد تغذیه ای یا درمان اختلال زمینه ای است.
در مبتلایان به سطح زبان شقاق دار، عمیق شدن فیزیولوژیک شیارهای طبیعی زبان باعث ایجاد شکاف هایی در سطح زبان می شود. این اختلال معمولاً با افزایش سن ایجاد می شود ونیازی به درمان ندارد مگر این که گیر افتادن مواد غذایی و باکتری ها باعث ایجاد التهاب در این شکاف ها شود. مسواک زدن ملایم زبان در بیماران دارای التهاب علامت دار سودمند است. زبان شقاق دار با نشانگان داون، آکرومگالی، پسوریازیس، و نشانگان شوگران همراهی دارد. نشانگان ملکرسون – روزنتال یک اختلال نادر با اتیولوژی نامشخص است که مشخصه آن تریاد شقاق دار شدن شدید زبان، ادم راجعه دهان و صورت و فلج عصب فاسیال است.
مطالب مرتبط: