مطالعات باستانشناسان نشان میدهد در انسانهای اولیه، بینظمی دندانها و اختلالات فکی اینقدر شایع نبوده است و بیشتر آنها فک پایینشان جلوزده بوده است. ولی این روزها، حدود 65 درصد افراد جامعه به نوعی با مشکل نامرتبی دندانها و عقب یا جلو بودن فکها درگیرند.
در برخی از افراد، بین دندان ها فاصله ی زیادی وجود دارد، به خصوص بین دو دندان جلویی فک بالا. عدم هماهنگی بین اندازه استخوان های فک و اندازه دندان ها باعث می شود یا بین دو دندان فاصله ی زیادی وجود داشته باشد یا دندان های زیادی در دهان رشد کنند. اگر دندان ها برای فک خیلی کوچک باشند، آنگاه بین آنها فاصله به وجود خواهد آمد و اگر دندان ها زیادی برای فک بزرگ باشند، تعداد دندان ها زیاد خواهد بود.
از عوامل دیگری که باعث ایجاد فاصله در بین دندانها می باشد ، می توان به نهفتگی یک یا تعدادی از دندانها ، فقدان یک یا تعدادی از دندانها ، بیرون زدگی دندانهای قدامی ، بزرگ بودن زبان و غیره اشاره کرد . وجود فاصله بین دندانها باعث تحلیل لثه ، ایجاد جرم روی دندانها ، گیر مواد غذایی در بین دندانها ، کاهش بازدهی عملکرد دندانها و عدم زیبایی می گردد که نیاز به درمان دارد .
روش های درمانی اصلاح فواصل بین دندانی:
این فواصل و اختلالات فکی را به روش متعدد می توان بست که عبارتند از : ارتودنسی یا حرکت دادن دندان ها ، استفاده از کامپازیت ها ، باندینگ ، لامینیت چینی و در موارد شدیدتر ، استفاده از بریج (Bridge ) یا پل برای اضافه کردن یک دندان.
ارتودنسی یکی از تخصص های دندانپزشکی است که به منظور مرتب کردن ، ردیف کردن دندانها و هماهنگ نمودن فک ها به کار برده می شود .از اصلی ترین وظایف ارتودنسی، تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندانی فکی است. این عمل می تواند توسط درمانهای ثابت یا متحرک ، ارتودنسی با براکت های هم رنگ دندان (سرامیکی) (کامپوزیتی)، یا توسط ارتودنسی نامرئی توسط سیستم لینگوال (قرار دادن براکت ها در پشت دندانها) یا ارتودنسی نامرئی با پلاک شفاف (Invisalign) و غیره انجام شود .
این روزها علاوه بر کودکان و نوجوانان، بسیاری از بزرگسالان نیز به ارتودنسی روی آوردهاند و در کنار سایر جراحیهای زیبایی مانند جراحی بینی،درمان اختلالات فکی و گونه، ارتودنسی نیز به عنوان روشی برای زیباتر شدن، طرفداران خاص خودش را پیدا کرده است. اگر به یک مطب ارتودنسی سری بزنید، در میان بیماران کوچک و کم سن و سال، بیماران جوان و حتی میانسالی را هم خواهید دید که بر خلاف کوچکترها، بنابرخواست درونی خودشان، بازهم بر خلاف کوچکترها بدون اجبار والدین، به مطب ارتودنسی آمدهاند!
بیشتر بدانید :
آپنه انسدادی حین خواب دندانپزشکی