ایمپلنت (کاشت دندان) چیست؟ به پیچ ساخته شده از جنس تیتانیوم گفته می شود که در استخوان فک کاشته و جایگزین دندان از دست رفته می شود.
پس از جایگذاری ایمپلنت طی روندی که یکپارچگی استخوانی (osseointegration) نام دارد محکم به استخوان جوش می خورد سپس روکش یا دست دندان بر روی آن متصل می شود.
اجزای آن کدام است؟
– ریشه (فیکسچر)
– تاج (آباتمنت)
آیا انواع مختلفی ازآن ها وجود دارد؟
به دلیل تفاوت های آناتومیک در هر انسان مانند میزان استخوان،کیفیت استخوان، شکل ونیز ارتباط فک بالا و پایین، انواع مختلفی از اندازه ها، شکل ها و ترکیب بندی های آن وجود دارند ازجمله:
Implant Internal Connection
یعنی اینکه قسمت تحتانی تاج آن به درون ریشه وارد شود. امروزه بیشتر از این نوع استفاده می شود. فقط در قطرهای ۳ میلیمتر و کمتر امکان این نوع وجود دارد به دلیل قطر کم فیکسچر وجود ندارد زیرا باعث ضعیف شدن بدنه آن می شود.
Implant External Connection
یعنی اینکه قسمت فوقانی ریشه به درون تاج وارد شود. از آنجا که داخل آن تراشیده نمی شود از مقاومت بیشتری برخوردار است هنوز هم بعضی از متخصصین برای دندان های مولر از این نوع استفاده می کنند.
Mini Implant
اگر با قطر کمتر از ۳ میلیمتر باشد مینی ایمپلنت گفته می شود که برای موارد موقتی استفاده میشود. ممکن است که لازم باشد برای شش ماه پروتز موقت به بیمار داده شود در این صورت می توان از دو یا سه مینی ایمپلنت استفاده بکنیم تا یک دست دندان موقت برای بیمار ساخته شود و در زمانیکه ایمپلنت های اصلی به بهره برداری میرسند مینی ها حذف شوند.
چه کسانی میتوانند از ایمپلنت دندانی استفاده کنند؟
تمام افرادی که دندان خود را از دست داده اند.
کاشت دندان چقدر زمان میبرد؟
معمولا بین نیم تا دو ساعت زمان می برد که بستگی به تعداد آن و شرایط فکی دارد؛ علاوه بر کاشت ، پیوند و سینوس لیفت زمان اضافه می برد.
طول درمان چقدر است؟
پس از کاشت ۳ تا ۶ ماه به دور از لرزش و تکان خوردن زمان نیاز است گاهی کامل شدن درمان تا ۹ ماه به درازا می کشد حتی می تواند طولانی تر هم شود. در طول این مدت بیمار می تواند از پروتز موقت جهت زیبایی استفاده کند که البته آن هم بنا به صلاح دید ایمپلنتولوژیست می باشد زیرا کیفیت و کمیت استخوان و نوع آن در این بارگذاری فوری دخیل است.
موارد استفاده از آن چیست؟
ایمپلنت را می توان بجای موارد زیر استفاده کرد:
۱- یک دندان از دست رفته
۲- بریج با چند دندان از دست رفته
در بریج های معمولی، دندان های دو طرف محل بی دندانی تراش می خورند و سه روکش برای ساختن بریج نیاز است تا تنها یک دندان جایگزین شود.
۳- بر طرف کردن لقی دست دندان
بهتر است که آن ها به همدیگر متصل شوند و به صورت گروهی روکش شوند تا اینکه تک تک و به طور مجزا روکش شوند به این دلیل که می توانند در تحمل فشارهای جویدن به کمک هم بیایند.
میزان موفقیت درمان چقدر است؟
بر اساس تحقیقات فک پایین برای کاشت با موفقیت بیشتری همراه بوده است. این موفقیت تا حد ٪۹۸ تا ۱۰۰ ٪ تخمین زده شده در صورتی که فک بالا در حدود ۹۰٪ تا ٪۹۵ با موفقیت همراه است، در واقع موفقیت درمان بیشتر و شکست ایمپلنت کم است.
آیا کاشت با درد همراه است؟
از آنجایی که این کار تحت بی حسی موضعی انجام می شود و بیمار در حین عمل درد نخواهد داشت اما پس از جراحی بستگی به مدت زمان عمل و کیفیت استخوان و واکنش بافتی بیمار مقداری درد و تورم قابل پیش بینی است که با تجویز دارو قبل و بعد از جراحی به حداقل میرسد.
چرا پر هزینه است؟
هزینه انجام این کار در بسیاری از موارد با انجام درمان های سنتی تفاوت چندانی ندارد منتها در این طرح درمان بایستی هزینه ایمپلنت، هزینه لابراتوار، هزینه مواد مصرفی اضافی همچون پودر استخوان، دستمزد جراح را باید در نظر گرفت که با همه این اوصاف قیمت ایمپلنت دندان بین ۵/۱ تا ۵/۲ میلیون تومان می شود که یک سوم قیمت اروپاست.
آیا ایمپلنت پس می زند؟
بر خلاف پیوند بافت های نرم مانند ریه، قلب یا کلیه بدن ایمپلنت را پس نمی زند. از جنس تیتانیوم ساخته می شود که با بافت بدن کاملا سازگار است و در واقع با استخوان های اطراف یکپارچه می شود و جزئی از بدن می شود.
بدون درمان آن چه اتفاقی می افتد؟
حجم استخوان فک علاوه بر کارایی به عنوان محافظ ریشه دندان در ظاهر افراد هم تاثیر به سزایی دارد در واقع حجم استخوان را حفظ می کند که باعث بهبودی ظاهر و کیفیت زندگی می شود.
ایمپلنت فوری چیست؟
در بعضی موارد خاص اگر شرایط خیلی مساعد باشد می توان بلافاصله تاج را به ریشه کاشته شده متصل کرد ولی احتمال شکست درمان تا ۲۰% افزایش می یابد.
برای انجام این کار باید عرض و طول استخوان ایده آل باشد و تراکم استخوان هم به حدی باشد که بتوان آن را با نیروی ۶۰ نیوتن بست. پروتز این ایمپلنت باید کوتاه باشد که در هنگام جویدن به فیکسچر فشار وارد نشود و نیز باید از جنس کامپوزیت یا آکریل باشد.
فقط برای ۵ دندان قدامی انجام می شود که جنبه زیبایی دارند.
بعد از مدت پنج ماه روکش موقت با روکش اصلی تعویض می شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان وعدم وجود براکسیزم (دندان قروچه) از ملزومات ایمپلنت فوری است.
عمر مفید آن چقدر است؟
مطالعات گوناگون نشان می دهد که کسانی که در ۲۰ سال گذشته کاشت دندان انجام داده اند کماکان به خوبی کار می کنند. با این حال طرح درمان دقیق، درمان تخصصی، سلامتی عمومی، مراجعه منظم به دندانپزشک، بهداشت و مراقبت اهمیت زیادی دارند.
به طور کلی ایمپلنت ها عمر نامحدودی دارند البته بسته به نوع، طول، قطر و توزیع صحیح نیروها روی ایمپلنت، جراح مجرب و بهداشت و نحوه نگهداری ایمپلنت ها دوام متفاوت دارند.
نحوه مراقبت و نگهداری از ایمپلنت ها چگونه است؟
به علت فلزی بودن ایمپلنت نمی پوسد اما امکان بیماری لثه وجود دارد که مسواک بین دندانی الزامی است.
نگهداری از ایمپلنت همچون دندان طبیعی است و استفاده از مسواک و نخ دندان و دهانشویه حتما توصیه می شود.
چه کسانی مجاز به استفاده از آن نیستند؟
بیماران مبتلا به اختلالات روانی، لوسمی (سرطان خون)، هموفیلی، بیمارانی که تحت رادیوتراپی قرار گرفته اند، مبتلایان به بیماری های مزمن ضعیف کننده سیستم ایمنی بدن، انفارکتوس تازه رخ داده شده.
عواملی که درمان را محدود می کنند؟
۱- دخانیات
۲- مشروبات الکلی
سینوس لیفت چیست؟
وقتی دندان های آسیای کوچک و بزرگ فک بالا کشیده می شود و مدت زیادی از آن می گذرد از طرفی استخوان نگهدارنده دندان تحلیل می یابد و از طرفی سینوس بزرگ می شود (سینوس فک بالا در بالای دندان های آسیای کوچک وبزرگ فک بالا قرار دارد.) همین مسئله باعث می شود موقعی که بخواهیم جای این دندان ها ایمپلنت بگذاریم استخوان کافی موجود نباشد. برای حل این مسئله روشی به نام سینوس لیفت یا بالابردن سینوس به کار گرفته می شود. در این روش با بازکردن حفره سینوس وکنار زدن غشاء پوشاننده آن مواد جایگزین استخوان قرار داده شده و روی آن با لایه مخصوصی به نام ممبرین بسته می شود وبخیه زده می شود.بدن پس از چند ماه اطراف و دربین مواد جایگزین استخوان، استخوان سازی می کند و استخوان کافی برای کاشت آن فراهم می شود.
آیا ایمپلنت عوارضی هم دارد؟
شکست در حد ۲ تا ۸ درصد گزارش شده است که ایجاد واکنش های حساسیتی در ابتدای درمان، جراحی نامناسب و طرح ریزی غلط درمان از عمده ترین دلایل آن است. عوارض ایمپلنت که بعد از قرار دادن آن ایجاد می شود؛ شامل عوارض ناشی از تزریق های دندانپزشکی، درد، صدمه رسیدن به اعصاب دندانی، شکستگی و کوفتگی استخوان و بلعیدن اجزاء است که درصد شیوع آن بسیار کم است.
بهترین مارک ایمپلنت دندانی کدام است؟
در مورد ایمپلنت یک دکتر مورد اعتماد درمورد ایمپلنت در الویت است که بتواند تمام مراحل جراحی و پروتز ایمپلنت را انجام دهد. تجربه کافی و رزومه موفقیت های ایمپلنتولوژیست در این زمینه را بررسی کنید در این صورت کار را به پزشک بسپارید قطعا با اطمینان میداند کدام یک از سیستمها بهتر است و مورد مناسب را به شما معرفی میکند.
هم اکنون تمام سیستمهای ایمپلنت موجود از استاندارد کافی برای ورود به کشور برخوردارند و این تجربه و دانش دکتر است که در تعیین نوع آن بیشترین تاثیر را دارد.
محدودیت سنی برای ایمپلنت وجود دارد؟
در خانمها از ۱۶ سالگی و در آقایان از ۱۸ سالگی مانعی ندارد در واقع باید رشد فکی کامل شده باشد.
چند تا از آن برای بی دندانی ها لازم است؟
انواع پروتز برای فک بی دندان کامل ،(کاشت واحد های ایمپلنت در هر فک):
۱- کاشت ۱۲ واحد در هر فک برای ۱۲ تا ۱۴ روکش مجزا
۲- کاشت ۱۰ واحد در هر فک برای ۱۲ تا ۱۴ روکش متصل
۳- کاشت ۸ واحد در هر فک برای ۱۰ تا ۱۴ روکش متصل
۴- کاشت ۶ واحد در هر فک برای ۱۰ تا ۱۲ روکش متصل
۵-کاشت ۶ واحد در هر فک برای ساخت دست دندان پیچ شونده هیبرید
۶- کاشت ۶ واحد در هر فک برای ساخت دست دندان پیچ شونده
۷- کاشت ۴ واحد در هر فک برای اتصال به دست دندان
۸- کاشت ۲ واحد برای بر طرف کردن لقی دست دندان
مطالب مرتبط: