اشعه x در دندانپزشکی همان عکس رادیولوژی از دندان ها، استخوان و بافت نرم اطراف آن ها است که به پیدا کردن مشکلات دهان و دندان و فک، کمک می کند. تصاویر اشعه x، حفره، نمایان شده دندان عقل که به طور ظاهری پنهان است، و از دست دادن استوان که در یک معاینه ی چشمی دیده نمی شود را نشان می دهد. اشعه x از پرتوهای x است که انواع تصاویر در زیر نام برده شده است:
در تصاویر بایت وینگ اشعه X نشان می دهد که دندان ها چگونه روی یکدیگر قرار گرفته اند، همچنین با توجه به تصاویر بایت وینگ پوسیدگی بین دندانی نیز مشخص می شود. این تصاویر نشان می دهند که خط دندانی که دندان ها بر روی یکدیگر قرار گرفته اند چگونه است. همچنین از دست دادن استخوان، بیماری شدید لثه و یا عفونت دندان در آن مشخص است.
این تصاویر نشان دهنده کل تصویر دندان، که از تاج تا ریشه و استخوان است، را نشان می دهد. این تصاویر برای پیدا کردن مشکلات دندانی زیر خط لثه و یا در فک، مانند دندان نهفته، آبسه، کیست، تومور، و تغییرات استخوان مرتبط با برخی بیماری ها، کاربرد دارد.
تصاویر اکلوزال سقف و یا کف دهان را نشان می دهد. برای پیدا کردن دندان اضافی، و یا دندانی که هنوز درون لثه قرار دارد، وجود شکستگی فک، شکاف در سقف دهان (شکاف کام)، کیست و یا آبسه. به طور کلی تصویر اکلوزال برای پیدا کردن یک جسم خارجی در دهان کابرد دارد.
این تصاویر که برگرفته از اشعه x هستند، دیدگاه گسترده ای از فک، دندان ها، سینوس ها، بینی، و مفاصل گیجگاهی و فکی را نشان می دهد. در این تصاویر هر گونه حفره ای مشخص می شود. همچنین مشکلاتی از قبیل دندان نهفته، اختلالات استخوان، کیست، رشد تومور، عفونت و شکستگی در آن مشخص می شود.
همان طور که در مطالب فوق توضیح داده شد هر کدام از این تصاویر برای نوعی از مشکلات دندانی به کار می رود، به طور کلی کاربرد اشعه X در دندانپزشکی به صورت زیر می باشد:
– یافتن هرگونه مشکلات دندانی، پوسیدگی ها، آسیب به استخوان، صدمات دندانی (مانند ریشه دندانی که شکسته شده). تصاویر دندانپزشکی اغلب برای یافتن مشکلات اولیه در دندانپزشکی استفاده می شود.
– یافتن دندانی که در جای خود به درستی قرار نگرفته باشد، یا به طور کامل از لثه بیرون نزده باشد که دندان نهفته یا نیمه نهفته نیز نامیده می شود.
– یافن کیست، رشد تومور، آبسه دندانی.
– بررسی موقعیت دندان های دائمی کودکان که هنوز رشد کامل را انجام نداده اند.
– برای طرح درمان در حفره های بزرگ و وسیع، جراحی کانال ریشه، قرار دادن ایمپلنت های دندانی، و خارج نمودن دندان هایی که بسیار دشوار هستند.
– برای طرح درمان ارتودنسی.
منبع: webmd.com
مطالب مرتبط:
توموگرافی کامپیوتری و کاربرد سی تی اسکن