رادیوگرافی پانورامیک یک تکنیک رادیو گرافیک، تومو گرافیک قوس به صورت مسطح است که برای مشاهده هم زمان بدنه ی مندیبل، ماگزیلا، و نیمه تحتانی سینوس های ماگزیلا در یک تصویر به کار می رود.
این تکنیک، پر کاربرد ترین روش تشخیصی در دندانپزشکی ایمپلنت است. اگر چه به عنوان تصویربرداری های کمی قبل از جراحی ایمپلنت روش پانورامیک بیشترین قدرت تشخیصی را ندارد. این تکنیک رادیوگرافی، تصویری تولید می کند که مقاطع مختلف استخوان فک، در آن، بزرگنمایی ها و ضخامت های مختلف پیدا می کنند. دریافت کننده تصویر از قدیم و به صورت سنتی همان فیلم های رادیوگرافی بوده است، اما ممکن است از یک صفحه ذخیره کننده سمفیز یا دریافت کننده های دیجیتالی charge – Coupled استفاده گردد. با این وجود، تصاویر پانورامیک دارای فواید بسیاری هستند.
به طور کلی محدودیت های عمده رادیوگرافی های پانورامیک به 2 دسته تقسیم می شوند :
1-دیستوریشن که ذاتاً در سیستم پانورامیک وجود دارد.
2-خطاهایی در موقعیت قرار گیری بیمار خصوصیت رادیوگرافی پانورامیک یک تصویر منفرد از فک است که بزرگنمایی افقی و عمودی را نشان می دهد، همچنین ضخامت مقاطع تومو گرافیک در طول آن، بسته به موقعیت آناتومیکی تغییر می کند. منبع اشعه x فکین را با زاویه منفی اکسپوز می کند و یک بزرگنمایی عمودی نسبی و ثابت حدود 10% ایجاد می کند.
بزرگنمایی افقی حدوداً 20% است و البته بسته به موقعیت آناتومیکی ناحیه، موقعیت بیمار و فاصله کانونی تا شئ، و موقعیت نسبی کانون چرخش سیستم اشعه x، متغیر است بین 15% تا 22% رخ دهد. ساختارهای فکین در شرایطی که فاصله میان جسم و فیلم افزایش یابد و یا فاصله منبع اشعه و جسم کاهش یابد، بیشتر دچار بزرگنمایی می شوند.
اگر چه رادیوگرافی پانورامیک، نمی تواند کیفیت معدنی شدن را به علت بزرگنمایی و عدم وجود مقطع و تصویر بعد سوم، نشان دهد. و دارای مقداری ارزش در نشان دادن ساختارهای حیاتی است ولی کاربرد کمی در مشاهده ی روابط فاصله ای بین ساختارها و نسبت های ابعادی محل ایمپلنت دارد. به دلیل اینکه رادیوگرافی پانورامیک یک تکنیک رایج و بسیار در دسترس در دندانپزشکی است، دندانپزشکان راه هایی را برای جبران معایب آن ارائه داده اند.
شرکت های ایمپلنت، معمولاً ساختارهایی به بازار عرضه کرده اند که برای ارزیابی بزرگنمایی 25%، جهت بررسی ابعاد ایمپلنت، در فیلم پانورامیک، و تعیین موقعیت ایمپلنت نسبت به ساختارهای حیاتی، استفاده می شوند.
مطالب مرتبط: