جالب است بدانید کوسهها میتوانند مجددا دندانهای از دست رفته خود را بازیابی کنند که به گفته محققان انگلیسی ، این یافته میتواند راه را برای توسعه درمانهایی به منظور کمک به انسانهایی که دندان خود را از دست داده اند ، آسانکند . محققان دانشگاه شفیلد دریافتند شبکه ای از ژن ها در کوسه وجود دارد که این حیوان را قادر می سازد، دندان های خود را در طول زندگی مجددا تولید و بازیابی کند . این ژن ها همچنین به کوسه ها اجازه می دهند ردیفی از دندان های خود را با استفاده از سیستمی شبیه به نوار نقاله، جایگزین کنند .
دانشمندان پیش از این دریافته بودند که برخی از ماهیان از جمله سفره ماهی ها و کوسه ها می توانند در تمام عمر، دندان های از دست رفته خود را جایگزین کنند . اما اطلاعات زیادی درباره مکانیسم های ژنتیکی که کوسه و سفره ماهی را قادر به انجام این کار می کند در دسترس نداشتند . دانشمندان مدتهاست که از توانایی کوسهها برای بازسازی دندانهایشان آگاه هستند . هر کوسه در طول عمرش ۳۰۰۰۰ دندان از دست میدهد که هرکدام طی چند روز یا چند ماه دوباره رشد خواهد کرد .
دانشمندان دانشگاه روچستر در آمریکا گزارش داده اند که به نظر میرسد یک ژن منفرد مسئول این نحوه رویش دندانها است و از تشکیل ردیفهای اضافی دندانها در برخی از گونههای جانوری جلوگیری میکند . این ژنها همچنین به کوسهها اجازه میدهند تا با استفاده از یک سیستم تبدیل کننده کمربند مانند ، ردیف دندانهای خود را جایگزین کنند . این ژن های دندانی باعث ایجاد دندان همه مهرهداران از کوسهها گرفته تا پستانداران هستند اما در پستاندارنی مانند انسان ، توانایی بازیابی دندان که از این ژنها استفاده میکند، با گذشت زمان به شدت کاهش یافته است.
دانشمندان تمرکز تحقیق بر روی دندان های کوسه را بر روی پیدا کردن راههایی برای شبیهسازی شیوه تولید منبع بیپایان دندان توسط ماهیها و دادن این قابلیت به انسان قرار داده اند .یافته ها حاکی از آناست که انسانها نیز ژن تولید دندان را دارند .البته طبق برآوردهای اخیر تا حدود 50 سال آینده انسان ممکن است بتواند در صورت نیاز دندان یدکی جایگزین پرورش دهد . پیش از آن ممکن است بتوان ژلها و کرمهایی تولید کرد که دندانهای پوسیده و آسیبدیده را ترمیم کرده و نیاز به پر کردن را از میان بردارد .